2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası
03 Kasım 2022

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası

    Lösemi, kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türüdür. Yüksek sayıdaki olgunlaşmamış ve malign hücrelerin normal ilik hücrelerinin yerini alması ile iliklerde hasar meydana gelir. Böylece kan pıhtılaşmasında rol oynayan plateletler  ve savunmada rol oynayan lökositlerin sayısı azalmaya başlar. Bu da lösemi hastalarında kanamaların yoğun görülmesine, hastaların kolay enfeksiyon kapmasına neden olur. Savunma mekanizması zayıflar. İleri aşamalarda kırmızı kan hücresi eksikliği anemiye, nefes darlığına neden olabilir. Bunun dışında zayıflık ve yorgunluk, ateş, bazı nörolojik semptomlar, diş etlerinde şişkinlik ve kanamalar gibi belirtileri de vardır.

    Halihazırda çoğu çocukta belirti vermeden önce, löseminin erken teşhisi için yaygın olarak kullanımı önerilen bir kan tetkiki veya diğer tarama testleri bulunmamaktadır. Başvuru sonrası hekimler tanı koyma sürecinde lösemiye işaret edebilecek kan testlerini uygularlar. Lösemileri erken saptamanın en iyi yolu, söz konusu hastalığın olası belirtilerini gözden kaçırmamaktır.

Löseminin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

-Kansızlık (anemi)

-Enfeksiyonlara yatkınlık, sık sık hastalanma, yüksek ateş

-Çeşitli kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi), ciltte sık sık çürük oluşumu, kesik oluştuğunda kanamanın güçlükle durdurulması

-Aşırı şekilde olan gece terlemeleri

-İştahsızlık, kilo kaybı

-Dalak ve/veya karaciğerde büyüme

-Lenf düğümlerinde şişlikler (ciltte ele gelen yumrular)

-Halsizlik, solukluk, çabuk yorulma, çarpıntı

-Kemik ve eklemlerde ağrılar, şişlik ve hareket kısıtlığı

    Yukarıda sayılan belirtilerden birçoğunun lösemi dışı herhangi başka bir sebepten de kaynaklanabileceği ve aslında bu ihtimalin daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Ancak belirtilerin var olması halinde bir hekim tarafından kontrol edilerek olası nedenin saptanması ve tedavinin düzenlenmesi önem arz etmektedir.

Tanı
    Öncelikle hastanın şikayetlerinden ve muayene bulgularından şüphelenilmesi gerekir ve kan testleri, kemik iliği biyopsisi, özel kan testleri ve genetik testler ile tanı netleştirilebilir. 

Tedavi

    Günümüzde çocukluk çağı lösemileri %80-90 oranında tedavi edilebilmektedir. Lösemi kemoterapi ile tedavi edilmektedir. Gerekli olduğu durumlarda kemik iliği nakli, radyoterapi gibi tedaviler de kullanılmaktadır.

  • 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası.jpeg